23-03-2020…..En toen was het stil in de praktijk. Een lege wachtkamer, een stille trainingszaal en 1,5 meter afstand houden van collega’s. Behandelingen op afstand, via eHealth of telefonisch. Oefenschema’s door de brievenbus gooien bij onze patiënten. Anders dan we deze maanden voor ons hadden gezien. ‘Anders’ is misschien wel het woord wat de afgelopen weken hier bij ons centraal stond en nog steeds staat.
Iedereen heeft zich de afgelopen weken moeten aanpassen aan de maatregelen die zijn genomen omtrent het coronavirus. Kinderen gaan niet naar school. Ouders werken zo veel mogelijk thuis. Opa’s en oma’s zien hun kleinkinderen alleen via videobellen.
Het was even zoeken voor ons. Wat moeten we nu doen? We bekijken het van de zonnige kant. Want wat we normaal iets te weinig hebben, hebben we nu teveel: tijd. Door deze tijd, hebben we ruimte om ons te ontwikkelen. Dit virus wat zo om zich heen slaat, daar moeten we wat mee! Elke dag ziet u het wel voorbij komen, nieuwe informatie van experts, virologen en andere betrokkenen. Maar hoe onderscheiden we nou de feiten van de fabels? Agnes en ik gingen op onderzoek uit!
Om te starten hebben we ons eerst verdiept in het COVID-19 virus. We kwamen er al heel snel achter dat de klachten en symptomen heel divers kunnen zijn, net als de ervaren ziektelast. De ene persoon wordt ziek, maar kan wel gewoon thuis blijven. De ander wordt met ernstige klachten opgenomen in het ziekenhuis. Of erger nog: op de IC-afdeling. Er zijn veel restklachten die mensen kunnen ervaren als gevolg van het coronavirus. Zoals een verminderd uithoudingsvermogen, verminderde longfunctie, vermoeidheid en spier- en gewrichtsklachten.
Kijk, hier kunnen we wat mee! Laat dit nou net in ons straatje vallen als fysiotherapeuten. Maar toen kwam het volgende vraagstuk. Hoe gaan we dit doen? Veel uren achter de computer gezeten om informatie te verzamelen en een behandelprotocol te maken. Elke dag kwamen er weer nieuwe updates en veranderingen in de protocollen, deze hebben het ons niet altijd makkelijk gemaakt. We hebben een extra cursus gevolgd, om er zeker van te zijn dat we de goede weg zijn ingeslagen. En dat bleek ook wel, met vlag en wimpel geslaagd!
Wij zijn er van overtuigd een goed protocol te hebben gebaseerd op de laatste informatie, wetenschappelijke literatuur en praktische overwegingen.
Dit protocol is voor alle mensen die te maken hebben gehad met een besmetting van het COVID-19 virus. Wij gaan er alles aan doen, om jullie te helpen en op de been te houden!