Het COVID-19/ coronavirus is niet weg te slaan uit het nieuws en slaat zelf nog steeds flink om zich heen in onze samenleving. Minder hoor je over de impact van het virus op patiënten zelf en hoe zij weer terug op de been komen. Om hier meer aandacht voor te krijgen heeft Marit, één van onze fysiotherapeuten gespecialiseerd in ‘coronarevalidatie’, een patiënte van haar (Eva) geïnterviewd. Het interview met Eva leest u hieronder.


Je hebt COVID-19 gehad, wanneer zijn jouw eerste klachten ontstaan?
Begin april voelde ik me niet helemaal fit. Eerst ontstonden er klachten van benauwdheid en hoesten. Daarna kreeg ik ook koorts, welke een week aanhield. Door de huisarts ben ik toen doorverwezen naar de coronapoli. Testen was toen nog maar beperkt mogelijk, dus werd aan de hand van mijn klachten COVID-19 gediagnosticeerd.
Ben je opgenomen in het ziekenhuis vanwege COVID-19?
Ik heb thuis in quarantaine gezeten, een opname in het ziekenhuis was gelukkig niet nodig.
Wat dacht je toen je hoorde besmet te zijn met het virus?
Het was vervelend, maar in die periode werd er nog veel gesproken over het belang van groepsimmuniteit, dus dacht ik kort… misschien is het goed en help ik zo de samenleving. Nu weet ik wel beter en had ik het liever niet gekregen.
Heb je een idee waar je het hebt opgelopen?
Ik zat in de bus naar mijn werk en achter mij was iemand aan het hoesten en niezen. Er werd toen nog weinig gebruik gemaakt van voorzorgsmaatregelen zoals mondkapjes, dus misschien heb ik het daar opgelopen.
Hoe ziek ben je geweest? Wat waren de ergste symptomen?
Ik heb me flink beroerd gevoeld. Naast mijn eerder genoemde klachten had ik met name erg veel last van vermoeidheid en zere longen.
Wist je van het bestaan van een revalidatietraject af?
Nee, via de huisarts werd ik op de hoogte gebracht dat er een revalidatietraject in ontwikkeling was.
Hoe ben je bij ons terecht gekomen?
De huisarts heeft mij direct naar jullie doorgestuurd, aangezien jullie een van de praktijken zijn die geschoold is in revalidatie na besmetting met coronavirus.
Hoe gaat je herstel? Heb je regelmatig een terugval?
Het gaat héél langzaam. Nou ben ik ook een ongeduldig persoon (haha).. Ik ben enorm vooruit gegaan, met zo nu en dan een terugval. De begeleiding en de structuur vind ik heel fijn en ik merk ook dat jullie steeds meer kennis krijgen over het herstelproces.
Waar bestaat je training uit?
Een combinatie van conditie- en krachttraining, wat vaak in parcours vorm wordt gegeven. Vaak afgestemd op wat nog niet zo goed gaat.
Hoe gaat het nu met je in het dagelijks leven?  Kan je alles wat je voorheen deed weer op je oude niveau hervatten?
De dagelijkse activiteiten gaan steeds beter. In het begin kon ik continu slapen en maximaal 3 uur achter elkaar werken. Ik was zo onwijs moe. Nu gaat dat heel goed! Ik werk weer 24 uur per week, dus nog niet volledig. Ik ervaar nu alleen nog vermoeidheid na grotere lichamelijk activiteit of geestelijke inspanning.
Is je leven erg veranderd sinds je ziek bent geworden?
Erg veranderd zou ik niet willen zeggen, maar ik merk dat er ook een groot stuk mentale vermoeidheid meespeelt. Zo heb ik veel meer moeite met het ‘moeten luisteren en interpreteren’. Op mijn werk heb ik veel adviesgesprekken en interviews en ik merk dat dit nog minder makkelijk gaat dan voorheen.
Heb je nog adviezen en/of tips voor andere COVID patiënten?
Zorg dat je het niet krijgt haha.. Als je klachten blijft houden, ga dan echt langs de fysio. De eerste weken is het echt belangrijk om naar de vermoeidheid te luisteren. Probeer op aangepast niveau iets te doen.
Zou je het andere patiënten adviseren om de fysiotherapeut te bezoeken?
Als je met die vermoeidheid en/of benauwdheid blijft zitten, zeker doen!