Is het u wel een opgevallen dat er in een winkelstraat regelmatig mensen voor een etalage staan? Ik kan u verklappen dat niet iedereen die voor een etalage stilstaat ook echt daadwerkelijk geïnteresseerd is in wat er in de etalage ligt. Dit kunnen mensen met de zogenoemde ‘etalagebenen’ zijn.
Mensen die etalagebenen hebben, ervaren pijn tijdens het lopen in hun beenspieren. Deze pijn neemt af als zij even stil staan. Vroeger deden mensen dit vooral voor etalages, vandaar de term ‘etalagebenen’. Maar waar komt de pijn vandaan?
De pijn in de benen ontstaat wanneer de beenspieren te weinig zuurstof krijgen. Zuurstof wordt aangevoerd via het bloed in de slagaders. Bij etalagebenen zijn deze slagaders vernauwd door aderverkalking. Tijdens inspanning hebben spieren zuurstof nodig, vooral tijdens sneller of tegen een helling lopen. Als deze zuurstof de spieren minder goed bereikt, krijgen de spieren een te kort waardoor ze verkrampen en er pijn ontstaat
Bij etalagebenen is looptraining zeer belangrijk. Door het liefst dagelijks, en minimaal drie tot zes maanden achter elkaar, te wandelen kan de bloedtoevoer naar de benen verbeteren.
Mensen met deze klachten begeleid ik tijdens deze looptraining, je komt mij dan ook geregeld met iemand tegen in het park achter onze praktijk of bij de helling van de parkeer garage van de Komeet. De bewoners van de Komeet herkennen mij ondertussen en staan bij mooi weer op het balkon te zwaaien en roepen dan “Heb je weer een slachtoffer?!”. Want looptraining bij etalagebenen is pittig.
Mocht u zelf last hebben van etalagebenen, of heeft u hier vragen over? Ik sta altijd klaar om uw vragen hierover te beantwoorden. Dit kan door te mailen naar sonja@fysiomaas.nl, of bel naar de praktijk (0255-532211).