Elk jaar stijgt het aantal valpartijen bij 65-plussers. Dat is extra zorgelijk omdat ook het aantal botbreuken of ander zwaar letsel toeneemt. Corona speelt hierin ook een rol. Doordat we minder bewegen, worden de beenspieren minder sterk en kan het evenwicht verminderen, waarmee de kans op een val groter wordt. Iedereen wil natuurlijk een val voorkomen, want het letsel kan er zelfs toe leiden dat zelfstandig thuis blijven wonen een probleem wordt. Valpreventie van IJMed kan echter helpen.

“Vaak wordt gedacht dat valpreventie betekent dat je leert hoe je moeten vallen”, vertelt Sofie van der Hijden, die bij IJMed de valpreventie geeft. “Maar dat doen we niet. We willen juist valpartijen voorkomen. Daarom kijken we naar alle factoren die een val kunnen veroorzaken. Als fysiotherapeut kijk ik bijvoorbeeld naar hoe iemand beweegt. Hoe is het met de kracht in de benen? Hoe is de balans en de conditie?


Maar we kijken ook verder dan alleen naar het lichaam. Hoe het zicht is bijvoorbeeld. Of op wat voor schoenen mensen lopen. Zijn er voldoende aanpassingen in huis? Zijn er medicijnen die het vallen kunnen verergeren en kunnen die dan misschien aangepast worden? Bij valpreventie werken we daarom vaak samen met verschillende zorgprofessionals om de situatie van de persoon goed in kaart te brengen. Een ergotherapeut kan naar noodzakelijke aanpassingen in en rond het huis kijken en een huisarts kan een medicatiecheck doen. Op die manier hopen we met elkaar de situatie zo aan te passen dat vallen in de toekomst voorkomen kan worden.”

Is valpreventie iets voor u? Mocht u meer informatie willen of heeft u vragen over valpreventie dan kunt u altijd contact opnemen met Sofie van der Hijden: sofie@ijmed.nl. Maar IJMed bellen of mailen kan ook: 0255 53 22 11 / info@IJMed.nl