Als je na veel onderzoeken de diagnose kanker krijgt, wordt je soms overspoelt door het gevoel dat je lijf je in de steek laat. Je hebt door je ziekte geen vertrouwen meer in je eigen lichaam. Gelukkig is kanker steeds vaker goed te behandelen. Met name omdat er steeds meer methodes komen om het vroegtijdig op te sporen. Dit gebeurt onder andere door bevolkingsonderzoeken als een mammografie, een uitstrijkje of het onderzoeken van ontlasting. Maar ook worden de behandelmethoden effectiever en daarmee ook het resultaat.

Wat veel patiënten niet weten is dat tijdens de behandeling van kanker door artsen, ook gestart kan worden met een andere behandeling. Door een oncologisch fysiotherapeut kunnen bijvoorbeeld andere lichamelijke gevolgen van de behandeling en de ziekte aangepakt worden. Sarah Hoenderdos is oncologiefysiotherapeut bij IJMed. “Ik begin de behandeling door via een aantal testen te meten op welk niveau we beginnen. Ik kijk bijvoorbeeld naar het uithoudingsvermogen, de kracht en door de omvang van armen en benen te meten, naar een eventueel oedeem. Als gevolg van een behandeling met chemotherapie kun je vocht vast gaan houden. Hierdoor merk je bijvoorbeeld dat je enkels, handen, benen of armen dikker worden of zwaar en vermoeid aanvoelen.”

Naast het trainen van het lichaam en fitheid kan Sarah ook helpen bij oedeem. Daardoor wordt het vocht beter afgevoerd en kun je de arm, been of ander lichaamsdeel weer beter gebruiken. Dus als oncologiefysiotherapeut kan ze samen met de patiënt trainen om de conditie en kracht op peil te krijgen maar ook helpen het oedeem te verminderen. Allemaal zaken die de genezing en behandeling ondersteunen.

Wilt u meer weten over oncologiefysiotherapie bel dan met IJMed 0255 53 22 11 of mail info@ijmed.nl.