Het is niet bij iedereen bekend, maar ook baby’s kunnen terecht bij de fysiotherapeut, de kinderfysiotherapeut. “Een kinderfysiotherapeut is een specialist op het gebied van bewegen bij kinderen van 0 tot en met 16 jaar”, vertelt Marlies Olthof, kinderfysiotherapeut bij IJMed. “En ja, daar vallen baby’s en zuigelingen onder. Als een baby zich anders of minder goed ontwikkelt bijvoorbeeld of al snel na de geboorte een voorkeurshouding heeft. Dat wil zeggen dat een baby een groot deel van de tijd op één kant van het hoofd ligt. Door het rugslaapadvies liggen pasgeboren kinderen de eerste maanden van hun leven veel op de rug en dan gebeurt het regelmatig dat dit de voorkeurshouding wordt. Dan is er een kans dat het hoofdje gaat vervormen en kan er een ook een vertraagde ontwikkeling ontstaan. De ouders signaleren die vervorming vaak zelf al, of ze worden er door de consultatiebureau arts op gewezen. Die baby’s komen dan bij mij terecht, de kinderfysiotherapeut. Ik kan de voorkeurshouding goed inzichtelijk maken met een meting.”


Een kinderfysiotherapeut kan ouders veel tips en adviezen geven over de hantering en positionering van hun baby. “Daarnaast kan ik veel vertellen over de ontwikkeling van je kind en hoe je dit kunt stimuleren. Veel ouders komen naar de praktijk voor de behandeling van hun kind, maar ik kom ook geregeld bij de ouders en kinderen thuis. Het klinkt misschien gek om met je baby naar de fysiotherapeut te gaan, maar voor ons bij IJMed is dit heel normaal. In één of twee behandelingen kunnen we al veel adviezen geven en vragen beantwoorden.”

Heeft u vragen over uw baby of wilt u tips over ontwikkeling en/of een voorkeurshouding? U kunt contact opnemen via telefoonnummer 0255-532211, of stuur een mail met uw vraag naar info@ijmed.nl.

Marlies Olthof - IJMed