Met enige regelmaat verschijnt er een blog op onze website van één van onze fysiotherapeuten. Dit keer heeft echter één van onze cliënten zelf een blog voor ons geschreven om zijn ervaringen bij IJMed met de wereld te delen. Lees hieronder zijn blog!


Medio december 2020 maakte ik bij toen nog Fysiotherapie Maas, inmiddels IJMed, een afspraak met fysiotherapeut Erwin met klachten aan de onderkant van mijn rug.

Ik kende Erwin al wat langer, want tijdens mijn actieve hardloopperiode (van 2010 -2019) stapte ik ook wel eens bij hem binnen voor advies en/ of behandelingen. Dat begon bij de achillespezen, daarna knieën en daarna rug. Ze zeggen dat je gaat aftakelen na je 50e…. In mijn geval in maart 2014. En dat klopte dus. 

December 2020 ging ik er wel met een ander verhaal naar binnen. Erwin had al snel door dat het hier niet alleen maar om mijn rug ging en zat niet echt tegenover die fanatieke sporter van pakweg 6,7,8 jaar geleden. Zeker niet. En dat lag niet aan het mondkapje vanwege COVID-19. Ik was aardig aangekomen qua gewicht omdat ik de laatste maanden helemaal niets had gedaan. Okay, in de zomer van 2019 had ik nog wel meegedaan aan een 10.000 stappen per dag challenge met gemiddeld 63km fietsen per dag en zodoende een stappengemiddelde van ca. 57.000 stappen. Per dag, ja. Ik fietste vanuit IJmuiden al dagelijks naar mijn werk (Tata Steel), maar nu deed ik dat gewoon via Halfweg of soms via Amsterdam. Terug idem dito. Toen die challenge eind augustus 2019 over was, was mijn lichaam nagenoeg op en ik deed qua bewegen wekenlang niets meer, terwijl mijn eetpatroon vanwege dat vele fietsen niet veranderde. En dat stond niet in verhouding meer met elkaar. Bij lange na niet!

In oktober 2019 deed ik op vrijwillige basis mee aan een Periodiek Medisch Onderzoek van mijn werkgever en daar werd tot twee keer aan toe een bloeddruk gemeten met dermate hoge waarden waarmee ik gelijk naar de spoedeisende hulp van het RKZ moest. Een collega moest me erheen rijden. Ik mocht niet eens eerst terug naar mijn werkplek om spullen, zoals mijn telefoon op te halen. In het RKZ ben ik de gehele dag door de molen gegaan en mocht in de namiddag net aan naar huis. Met nog steeds hoge waarden, maar inmiddels wel pillen om die bloeddruk te laten zakken. Erna ook nog een aantal keren een zogenaamde 24-uurs meting gedaan, maar de waarden bleven zorgwekkend en zo werden het dus regelmatige bezoekjes aan huisarts, internist en cardioloog en het zoeken naar een juiste combinatie van pillen om die bloeddruk onder controle te krijgen. Later kwam daar ook een longarts en kaakchirurg bij.

Maar goed, in december 2020 stapte ik bij Erwin naar binnen en vertelde hem mijn verhaal dat begon in oktober 2019. Er werd zodoende niet alleen een traject ingezet om in een aantal “kneedsessies” die rug weer losser te maken, maar daarna zou er ook een traject starten met en bij Shannon om het conditionele en het weer gaan bewegen enigszins op niveau te brengen en bij Laura om bekkenbodem oefeningen te doen. Er waren dus wat meer klachten dan alleen die hoge bloeddruk. Medio maart 2021 ging het met mijn rug een stuk beter en kon ik starten in een cardio-fysioprogramma bij Shannon. Dit ging echter niet zonder slag of stoot, want tijdens het eerste gesprek met haar en een bloeddrukmeting vooraf, moest toch nog eerst de huisarts groen licht geven dit traject in te mogen gaan. Nog steeds waarden die aan de (te) hoge kant zaten. Maar toen dat groene licht er na een dag gelukkig wel was, begon ik me langzaamaan te focussen op de oefeningen die Shannon voordeed. Aanvankelijk eerst wekelijks een half uurtje onder begeleiding van Shannon zelf, later gevolgd door de groepssessies onder wisselende begeleiding. Meestal op de maandagavond tussen 18:00-19:00 uur en/of mijn inmiddels vrije woensdagmorgen in wisselende tijdsblokken.

Sinds ik op deze manier “opnieuw” aan het “sporten” ben geslagen bij IJMed is het bergopwaarts gegaan met mijn gezondheid en conditie. Afkloppen! Inmiddels is mijn bloeddruk stabiel en doorgaans meet ik “normale” waarden, heb ik een aantal keren gesprekken gevoerd met diëtiste Anniek  – en dat was een hoge drempel voor mij, hoor – om ook mijn eetpatroon wat te gaan veranderen. Stond er een paar maanden geleden nog een getal op de weegschaal met drie(!) cijfers voor de komma, dat is inmiddels weer ruim gereduceerd naar twee cijfers voor de komma en hoop verder snel die voorste 9 in te ruilen voor een 8. Inmiddels zit ik qua cardio-fysio bij IJMed in een afbouwende fase, maar ik heb me wel al aangemeld bij de plaatselijk sportschool om de oefeningen die ik nu nog tot medio november wekelijks doe bij IJMed voort te zetten en misschien ook wel wat uit te bouwen. Soms loop ik er alleen naar binnen om drie kwartier a een uur op de fiets te zitten. En gaandeweg pak ik zo fictief gezien steeds meer kilometers. Zonder tegenwind, kou, regen, stoplichten of irritante medeweggebruikers. 

Ik heb het erg fijn gevonden om onder begeleiding bij IJMed mijn conditie, gezondheid, motivatie en zelfbeeld een boost omhoog te geven. Shannon, Laura, Marlies, Agnes, Sabine, stagiaire Kim, diëtiste Anniek, Erwin en alle anderen veel dank voor jullie hulp, de gesprekken, de luisterende oren en jullie eigen verhalen. Respect!

Grtz., Jan Bakker.        

Jan Bakker - revalidatie IJMed